QTarantino.cz - Quentin Tarantino

Již několikrát jsme informovali o filmu Life of Crime, natočeném podle předlohy The Switch od Elmora Leonarda, který dějově předchází Jackie Brownové od Quentina Tarantina. O tom jak se snímek povedl Vám napoví naše hodnocení...

Life of Crime - recenze

Autor: gogo, Přidáno: 5. 1. 2015, 14:03
Zobrazení: 3395

Novelu The Switch napsal Elmore Leonard již v roce 1978. Ve druhé polovině 80. let pak chtělo studio 20th Century Fox dílo přetavit ve film, avšak k realizaci nakonec nedošlo. Filmového zpracování se pak dočkalo pokračování Rum Punch z roku 1992, které natočil v roce 1997 Quentin Tarantino. Nyní se konečně diváci dočkali filmového zpracování "prvního dílu". Snímek napsal a natočil prakticky neznámý Daniel Schechter na jaře 2013 s rozpočtem 12 milionů dolarů. Časem film procestoval několik festivalů i menších distribucí, avšak do široké kinodistribuce se nedostal. Na podzim 2014 byl pak vydán i na domácích nosičích. Do ČR se však bohužel zatím oficiální cestou nijak nedostal.

Toť na úvod příběhu Louise Gary (John Hawkes) a Ordella Robbieho (Mos Def). (Následující řádky obsahují příběh filmu, a proto doporučuji tento odstavec přeskočit všem, kdo film neviděli a chtějí si ho užít...) Ti se rozhodnout zbohatnout, a tak společně s perverzním nacistou Richardem (Mark Boone Junior) unesou Mickey Dawson (Jennifer Aniston), která je manželkou pracháče Franka Dawsona (Tim Robbins). Ten má ovšem ženu háku a ve svém letním sídle si to rozdává s Melanií (Isla Fisher). Únoscům se tak komplikuje situace. Zatímco Ordell jede řešit výkupné osobně, Louis naváže pouto s Mickey. Situaci navíc komplikuje Marshall (Will Forte), který pálí za Mickey, připlete se do únosu a je při tom vážně zraněn. Přichází finální zápletka, kdy se všechny ústřední postavy této romantické krimikomedie střetnou...

Už z nástinu příbehu je patrné, že i Life of Crime si nese obdobné rysy jako Jackie Brownová. Opět tu máme pomalé vyprávění, které klade důraz na dialogy a vztahy postav. Místy tu máme i náznaky akce či černého humoru. Toto jsou samozřejmě Tarantinovy silné stránky, avšak Daniel Schechter v nich kvalit mistra ani zdaleka nedosahuje. Kromě Jennifer Aniston a Johna Hawkese tu nevidíme žádný výraznější herecký projev. Také jejich vazba je jediná, která ve filmu tak nějak funguje. Zajímavá je určitě postava Richarda, avšak ani ta nestačí na to, aby celý film utáhla. Zbytek osob je nevýrazných, stejně tak je potlačen i zmiňovaný humor. Na akci sice dojde, ale ani zde nečekejte žádný zázrak.

Life of Crime je typická oddechová žánrovka, která ničím neurazí, ale bohužel také ničím nepřekvapí. Poklidné tempo vyprávění se dá díky své délce 94 minut v klidu vydržet a film tak naštěstí nezačne nudit. Ve výsledku tu tedy máme lehce nadprůměrnou podívanou, kterou možná ocení ti, které zajímá původ Ordella, Lousie či Melanie, popř. ti, kteří fandí Jennifer Aniston. Slušných a neurážejících 60 %.

© 2008-2023 Petr Pařízek | Kontakt

Quentin Tarantino



Qtarantino.cz - Quentin Tarantino web