QTarantino.cz - Quentin Tarantino

Tony Scott, jeden z nejpopulárnějších režísérů akčních filmů posledního čtvrtstoletí už nikdy žádný film nenatočí. Muž, který se postaral o natočení prvního scénáře Quentina Tarantina - Pravdivá romance, zemřel 19. 8. 2012.

Zemřel Tony Scott, režisér Pravdivé romance

Autor: gogo, Přidáno: 20. 8. 2012, 10:48
Zobrazení: 4267

Tony Scott, mladší bratr Ridleyho Scotta (Vetřelec, Blade Runner, Gladiátor), patřil mezi největší hvězdy akčního žánru posledních 25 let. Držitel ceny Emmy, jehož filmy vydělaly jen v kinech hodně přes 2 miliardy dolarů, má na kontě taková klasická díla jako Top Gun, Policajt v Beverly Hills IIPoslední skaut nebo Nepřítel státu. V posledních letech spolupracoval převážně s Danzelem Washingtonem a jeho poslední film se datuje na rok 2010, kdy natočil snímek Nezastavitelný.

S Quentinem Tarantinem jej spojuje počátek 90. let, kdy měl zájem o natočení filmu Gauneři. To však Tarantino odmítl s odůvodněním, že si je chce natočit sám. Ukázal mu tedy scénář k Takovým normálním zabijákům a Pravdivé romanci, z nichž si Scott vybral právě Pravdivou romanci. Z té se pak vyklubala hvězdně obsazená a skvěle natočená gangsterka.

Tony se narodil 21. 7. 1944 v anglickém Stockton-on-Tees. Vystudoval malířství a film na Royal College of Art v Londýně. S režií se seznámil prostřednictvím reklam a později krátkých filmů. Jeho prvním celovečerním snímkem byl Hlad z roku 1983.  V polovině 80. let se přesunul do Hollywoodu kde natočil celou řádku vynikajících děl. Jeho život ukončil skok z mostu Vincent Thomas Bridge spojující San Pedro a Terminal Island v Los Angeles. Zanechal po sobě dopis na rozloučenou (ze kterého vyšlo najevo, že mu před pár dny byl diagnostikován neoperovatelný nádor na mozku) a také rodinu - manželku a dvě děti. Bylo mu 68 let.

© 2008-2023 Petr Pařízek | Kontakt

Quentin Tarantino



Qtarantino.cz - Quentin Tarantino web