QTarantino.cz - Quentin Tarantino

Quentin Tarantino, jakožto velká osobnost světového filmu a kultury vůbec, posledních dvou desetiletí, je znám nejen díky svým filmům. Tu a tam se stane také tématem nějaké knihy. V těchto týdnech se do ČR dostává další knižní novinka.

Nové knihy o Quentinu Tarantinovi na trhu!

Autor: gogo, Přidáno: 11. 11. 2009, 15:19
Zobrazení: 7920

Je tomu několik týdnů, co se na pultech českých knihkupectví objevil knižní scénář Hanebných panchartů. Ten nebyl prvním. Už před několika lety byl takto u nás vydán scénář k Pulp Fiction. Koncem minulého tisíciletí také vyšla kniha Wensleye Clarksona - Palba od boku, mapující Quentinův život do roku 1995. V posledním roce se k nám však dostaly dvě nové knihy o Quetinu Tarantinovi.

O té první jsem už před časem informoval. Jedná se o dílo Quentin Tarantino a filozofie - Jak se filozofuje kleštěmi a letlampou. Autory jsou Green Richard a Mohammad K. Silem. Vázaná kniha o 220 stránkách se dá pořídit za cenu pohybující se kolem 200 Kč.

Anotace knihy: Filmy Quentina Tarantina jsou přímo ideálními náměty pro filozofické diskuse, přinášejí totiž závažné otázky týkající se spravedlnosti a etiky, násilí a agrese, řeší povahu příčinné souvislosti a toku času. V této vtipné kolekci článků není žádné téma tabu. Přecházejí od estetické meditace o potocích krve ve filmu Kill Bill k polemice o tom, zda je nevěsta hrdinkou, když je vedena pouze touhou po pomstě, či k otázce, zda se můžeme úplně shodnout na tom, co se stalo, a neshodnout se, zda to, co se stalo, byl zázrak… Jestliže milujete filmy Quentina Tarantina, pak byste měli otevřít tuto knihu a společně se sedmnácti filozofy hledat na tyto (a mnohé další) otázky odpovědi. Jejich pohled na osobu a dílo velkého filmového režiséra vám umožní spatřit jeho tvorbu úplně novýma očima. 

Druhou knihou je nedávná novinka s prostým názvem Quentin Tarantino. Dílo napsal Jim Smith v roce 2006 a až do letošních prázdnin jsme čekali na překlad. Ten vyšel u vydavatelství Levné knihy. Brožovaná kniha formátu A5 má 382 stránek a koupit ji můžete právě v Levných knihách za fantastických 99 korun! Jako bonus navíc dostanete DVD Jackie Brown, které samo o sobě přijde na cca 50 Kč! Dílo mapuje kompletní Tarantinovu tvorbu do roku 2005 (posouváme se tak o 10 let oproti vynikající Palbě od boku).

Anotace knihy: Tarantinova tvorba je typická tím, že je plná odkazů k filmům, knihám, divadelním hrám a hudebním nahrávkám, ke kterým má Tarantino osobní vztah. Je rovněž plná narážek a vtipů souvisejících s populární kulturou. Jim Smith napsal zasvěceného průvodce Tarantinovými filmy, ať už je Tarantino režíroval sám, nebo podle jeho scenáře natočili jiní režiséři. Přináší obrovské množství informací a podrobností. Součástí je DVD Jackie Brown - česky a anglicky, české a anglické titulky.

 

 

 

© 2008-2023 Petr Pařízek | Kontakt

Quentin Tarantino



Qtarantino.cz - Quentin Tarantino web