QTarantino.cz - Quentin Tarantino

O uplynulém víkendu vstoupili do kin Predátoři. Dlouhé čekání několika generací fanoušků se vyplatilo. Dočkali jsme se a legenda se vrací! Jaká premiéra byla? Jak si snímek stojí ve světě, u kritiků? A jak ho vidím já?

Predátoři vstoupili do kin úspěšně!

Autor: gogo, Přidáno: 14. 7. 2010, 11:09
Zobrazení: 8665

„Víš co udělám jako první, až se vrátím domů? Nafetuju se z koksu úplně do blba a rozmrdám pár fajnovejch kund.“

Stans

 

Je to tady. Po letech čekání přišlo pokráčování legendárních Predátorů do kin! Po prvním a druhém dílu (1987 a 1990) se chystal díl třetí. Robert Rodriguez k němu kolem roku 1994 napsal scénář, avšak k natáčení nikdy nedošlo. Po zkřížení série s Alieny se po 20 letech dočkáváme dalšího čistokrevného Predátořího filmu. Původně ho měl mít v prstech sám Rodriguez, avšak ten nakonec film "pouze" produkoval a na celé natáčení dohlížel. Obsazení slibovalo zajímavou podívanou, jak to tedy dopadlo?

O víkendu vlétl film do amerických kin, kde posbíral slušných 25 milionů dolarů. Dalších 18 si přinesl ze zbytku světa. 40 milionový rozpočet je tak pokrytý a uvidíme, jakou výdrž budou Predátoři v USA mít a jak se zalíbí ve zbytku světa, kde nás čeká ještě spousta premiér. Recenze sbírají pozitivní a vesměs se pohybují nad hranicí 70% v hodnocení. Další týdny by měly rozhodnout o případném pokračování, o kterém Antal a Rodriguez nádavno hovořili.
 


A jak film vidím já? 
NÁSLEDUJÍCÍ TEXT VYZRADÍ DĚJ FILMU! Bez nějakých okolků ihned na začátku sledujeme pád hlavního hrdiny. Postupně do džungle popadá několik dalších lidí. Ti se během chvíle seznámí a zjistí, že táhnout za jeden provaz bude určitě lepší, než být každý sám. Vedení skupiny zabijáků se sám ujme zkušený voják Adrien Brody. Postupem času odhalujeme identitu celé skupinky, včetně nenápadného Edwina, jehož pravou tvář zjistíme až na samotném konci filmu. Osmička putující džunglí brzy zjistí, že se nachází na jiné planetě. Planetě lovců, jimž jsou potencionální kořistí. Začíná tak boj o holý život. Při jedné přestřelce narazí posledního přeživšího, který se již dlouhou dobu úspěšně před Predátory ukrývá. Veterána Nolanda ztvárňuje Laurence Fishburne, avšak role byla původně napsaná pro samotného Arnolda Schwarzeneggera. Noland skupince prozradí nějaké informace, svou trochou do mlýna přispěje i francouzská kráska Isabelle, jejíž životní příběh navazuje na původního Predátora. Když Predátoři skupinku konečně objeví, strhnou se pravá jatka. Jeden po druhém lidé umírájí. Avšak ani samotní Predátoři to nemají snadné. Prvního odpálí největší sympaťák Nikolai, druhého v souboji jeden na jednoho zabije Hanzo. Závěrečná bitva perfektně graduje, sledujeme charakterový zlom Edwina a snímek končí dvojicí přeživších Isabelle a Roycem. Na úplném konci padá do pralesa nová "kořist".

Snímek je lineární, bez zbytečných odboček, což je dobře. Akce střídá akci, která nás rychle a hlavně zábavně prokouše jednoduchým a možná až příliž prokouknutelným dějem (kdo nečekal, že Danny Trejo zařve jako poslední a že přežije Brody a Braga je naivní...). Film má rychlý spád, perfektní choreografii, povedené efekty. Doprovazí ho povedený zvuk a hudba. Taktéž volba herců je zdařilá . Oleg Taktarov jako Nikolai a Alice Braga jako Isabelle jsou naprosto skvělí, naopak, pokud by Nolanda hrál Schwarzenegger a Royce takový Jason Statham, dovoluji si tvrdit, že kvalita snímku by šla o třídu výš.

 

Rodriguez a spol. vymysleli příběh, který odkazuje na původní Predátory, který vzdává hold 80.kové legendě a napravuje celkem nepovedený crossover s Alieny. Vymysleli příběh, který se líbí, který lze natočit za laciný peníz a umožňuje fanouškům později dopřát pokračování, o kterém se již teď hovoří. Prdátoři mají své mouchy, mají několik věcí na vylepšení, přesto jsou výborným akčním snímkem s prvky, které má každé správné dobrodružství mít. Výborně odkazuje na 80. léta a na časy, kdy jsme hltali Predátory. Rodriguez s Antalem to dokázali a konečně navázali na původní předlohu filmem, za který původní legenda rozhodně stydět nemusí! Dávám 80%.
 

© 2008-2023 Petr Pařízek | Kontakt

Quentin Tarantino



Qtarantino.cz - Quentin Tarantino web