QTarantino.cz - Quentin Tarantino

Po dlouhé, více jak půl roku trvající, odmlce přinášíme celkové shrnutí událostí, které se za tu dobu staly kolem nového filmu Quentina Tarantina. Informace o délce filmu, hercích, stavu natáčení, hudbě, premiéře atd. pěkně na jednom místě!

Osm hrozných zamíří do kin už za čtvrt roku!

Autor: gogo, Přidáno: 15. 10. 2015, 17:41
Zobrazení: 5524

Předně bych se chtěl omluvit za dlouhou neaktivitu webu. Byla způsobena finišováním ve škole, státnicemi a poté letním "nechucusem" a pocitem, že v době stále se rozvíjejících internetových databází a profi stránek zaměřených na kinematografii již nemá obdobná stránka co nabídnout. Nicméně po dlouhém létě přišel sychravý a studený podzim, nový film Quentina Tarantina se kvapem blíží, v televizi běží další řada Od soumraku do úsvitu a já opět dostal chuť se ponořit hluboko do vod dění kolem Quentina Tarantina a jeho filmů či Roberta Rodrigueze. V následujících týdnech Vám tedy přinesu shrnutí, co se u našich oblíbenců za poslední měsíce událo, jak pokročila jejich tvorba a na co se můžeme my fanoušci v blízké době těšit. Začneme událostí číslo jedna, kterou je samozřejmě blížící se premiéra nového snímku Quentina Tarantina.

Natáčení filmu

Jak jistě víte, natáčení nového filmu Quentina Tarantina s názvem The Hateful Eight začalo už koncem minulého roku po dlouhých a mnohokrát propíraných peripetiích ohledně ukradeného scénáře. S rozpočtem 44 milionů dolarů (nejmenší Tarantinův rozpočet za poslední dekádu) probíhalo natáčení v americkém Coloradu prakticky celou zimu až do 12. března. Od té doby se pomalu, ale jistě začaly objevovat první fotografie, postupně i celé sady plakátů a následně i samozřejmě trailery. Nemá smysl zde publikovat desítky fotografií či videí, když si vše můžete pěkně v klidu prohlédnout třeba na ČSFD.cz.

Obsazení filmu

I obsazení snímku bylo již mnohokrát propíráno. Největšími hvězdami jsou zcela určitě tradičně Samuel L. Jackson, Kurt Russell či Channing Tatum. Po dlouhé době si pod vedením Quentina Tarantina zahráli také např. Tim Roth či Michael Madsen. Dále se objeví staří známí jako James Parks, Walton Goggins, Bruce Dern či Demian Bichir. Ženské pohlaví budou zastupovat mj. Zoë Bell, Dana Gourrier a v hlavní ženské roli pak Jennifer Jason Leigh. A to by v tom byl čert, aby se alespoň v nějakém cameu neobjevil i sám Quentin Tarantino!

Natáčecí štáb

Quentin Tarantino natáčí své film takřka výhradně podle svých vlastních scénářů (za které už mj. proměnil dvě ze tří nominací na Oscara ve vítězství) a ani tentokráte tomu nebylo jinak. Však o tom, jak byl původní scénář odcizen a jak docházelo k přepisování bylo napsáno mnohé... Od filmu Kill Bill je dvorním kameramanem filmů Quentina Tarantina několikanásobný držitel Oscara Robert Richardson, který se o kameru postaral i tentokráte. Po smrti Sally Menkeové začal pro Tarantina stříhat Fred Raskin, a jelikož se Tarantino rád obklopuje nejen stejnými herci, ale i tvůrci, tak nejinak je tomu i v tomto případě. O produkci se tradičně starají bratři Weinsteinové. Kompletním tvůrčím týmem se pak můžete probádat např. na databázi IMDB.com.

Hudba

Nedílnou součástí každého Tarantinova filmu je precizně poskládáný soundtrack. V něm se často objevovaly i staré hitovky od legendy filmové hudby Ennia Morriconeho. Tarantino dlouhé roky usiloval o to, aby maestro složil pro jeho film novou hudbu, ale Morriconeův nabitý kalendář byl vždy proti. Až nyní se vše povedlo dotáhnout do úspěšného konce a osmašedesátiletý Ennio Morricone konečně složil původní hudbu k filmu Quentina Tarantina. Nátáčení soundtracku probíhalo od 18. do 20. července v Praze pod dohledem samotného Tarantina! Nutno podotknout, že hudbu nahrál Český národní symfonický orchestr, se kterým Morricone již dlouhé roky spolupracuje a který jej doprovází i na živých vystoupeních.

Technické informace

Quentin Tarantino se pro svůj nový western rozhodl oživit popmézní formát Ultra Panavision 70. Na tento 65 mm film se naposledy natáčel velkofilm Chartúm (1966) a díky Tarantinovi tak budou mít diváci po půl století možnost si vychutnat tento fanstastický formát. V současné době finišují závěrečné práce na filmu, který nakonec výjde ve dvou verzích. Zmiňovaná velkoformátová verze bude mít 182 minut, což z ní činí dosud nejdelší Tarantinův počin. Tato verze bude promítána pouze v několika vybraných kinech v rámci roadshow. Do klasických kin půjde verze filmu kratší o cca 6 minut (některé zdroje uvádí do konce kratší o 26 minut).

Premiéra

Premiéra The Hateful Eight byla již dávno oznámena na vánoční termín letošního roku. V té době  však bude film představen pouze limitovaně v rámci zmiňované roadshow ve speciální dlouhé verze velkého formátu. Do klasické kinodistribuce zamíří film až po Novém roce, v USA konkrétně 8. ledna. Do tuzemských kin půjde snímek pod názvem Osm hrozných 7. ledna 2016. Slováci se dočkají o dva týdny později. V obou zemích distribuuje společnost Forum Film.

Závěrem

Myslím, že jako shrnutí základních faktů toho, co se kolem snímku The Hateful Eight událo za poslední měsíce, je článek postačující. Nyní nezbývá nic jiného, než si pořádně prohlédnout zmiňovanou galerii obrázků z filmu, nakoukat trailery a videoukázky a pořádně se nažhavit na premiéru. Čtvrt roku uteče jako voda...

P.S. Příští týden si ve zkratce připomeneme další události kolem Quentina Tarantina, které se tento rok odehrály. Zamříme se na Comic-Con, Quentinovu návštěvu Prahy či další projekty, ve kterých má Tarantino prsty...

© 2008-2023 Petr Pařízek | Kontakt

Quentin Tarantino



Qtarantino.cz - Quentin Tarantino web